Welke soorten valondergrond bestaan er?

Iedere ouder die zijn kind op een speelplaats laat spelen, wil dat er vrij en onbekommerd gespeeld kan worden. Iedereen die een speelplaats aanlegt deelt die wens. Een goede valondergrond met het juiste valdempende vermogen kan daar voor zorgen. De wereld van de valondergronden is veelzijdig en divers. Daarom een overzicht.

Soorten valondergrond

Een rubberen valondergrond; topper in de praktijk

Rubber valondergrond

De verschillende soorten rubberondergrond blijken in de praktijk veruit het populairst. Dat komt omdat ze een lange levensduur hebben en zeer goede valdempende kwaliteiten. Voor uw speelplaats kunt u kiezen tussen rubberen tegels, rubberen gietvloeren of een combinatie van de twee. Rubberen tegels zijn in verschillende kleuren leverbaar, hierdoor kan er een mooi en kleurig patroon gelegd worden. Ook zijn ze waterdoorlatend, slipbestendig en volledig recyclebaar. Dit geldt ook allemaal voor een rubberen gietvloer, die als bijkomend voordeel heeft dat deze volledig naadloos gelegd kan worden, waarmee het risico op struikelen verminderd wordt. Ook is een gietvloer uitermate geschikt voor golvende of schuine ondergronden, zodat er een uitdagend en afwisselend speellandschap kan worden gecreëerd.

Kunstgras als valondergrond, net echt

Kunstgras valondergrond

Kunstgras is een uitermate duurzame optie voor uw speelplaats. U kunt uw speelplaats multifunctioneel gebruiken, zonder de lasten van het onderhoud dat natuurlijk gras vraagt. Als u kiest voor groen kunstgras kunt u het gevoel van Natuurlijk Spelen benaderen, zonder dat iemand door heeft dat het geen natuurlijk gras is. Ook houdt u de mogelijkheid open om uw speelplaats als trapveldje te gebruiken. Door verschillende kleuren te gebruiken kunt u verschillende speelactiviteiten van elkaar scheiden. Kunstgras kan geleverd worden in de kleuren groen, rood, geel, blauw, wit, oranje, paars, zwart, bruin en grijs. U bepaalt zelf de valdempende kwaliteiten van uw veld. Die hoeven absoluut niet onder te doen voor die van een rubberen valondergrond.

Gras, de oervalondergrond

Gras valondergrond

Natuurlijk gras is de oervalondergrond. Decennia lang werd het gebruikt in speeltuinen over de hele wereld. Wist u dat gras heeft van zichzelf prima valdempende kwaliteiten heeft? Voor toestellen met een maximale valhoogte van 1,50 meter is gras een uitstekende ondergrond. Het gevoel van echt gras is onevenaarbaar, maar het vergt ook flink wat onderhoud en het is erg gevoelig voor weersinvloeden. . In de praktijk wordt gras vaak gebruikt in combinatie met een ander type valondergrond. Op die manier kunt u een natuurlijk gevoel combineren met de beste valondergrond.

Grind, de onverwoestbare valondergrond

Grind valondergrondGrind is een natuurproduct dat al eeuwen meegaat, en nog vele eeuwen mee zal gaan. Slijtage en het weer zullen geen probleem zijn. De combinatie van slijtvastheid, weersongevoeligheid en zeer goede valdempende kwaliteiten maken grind in bepaalde gevallen tot een zeer bruikbare valondergrond. Bovendien is het een zeer voordelige optie. U moet wel in uw achterhoofd houden dat grind en gras niet goed samen gaan: grasmaaiers vinden steentjes niet fijn.

Valzand, niet zo maar zand

Valzand zand valondergrondValzand is een speciale zandsoort waarin precies de juiste verhouding zandkorrels zitten. Deze magische verhouding geeft valzand zeer goede valdempende kwaliteiten. Kinderen zijn dol op zand. Bijkomend voordeel van het gebruiken van valzand is dat u uw speelplaats van een extra speelfunctie voorziet; een zandbak. Het natuurlijke uiterlijk van zand is zeer aantrekkelijk, en het is zeer eenvoudig aan te brengen. Houd er wel rekening mee dat valzand veel onderhoud vereist.

De ultieme natuurlijke valondergrond; boomschors

Boomschors valondergrondBoomschors is honderd procent natuurlijk, het is namelijk een restproduct van de houtindustie. In een Natuurlijk Spelen omgeving is boomschors met zijn van nature wonderschone bruine kleur een zeer aantrekkelijke optie. De valdempende kwaliteiten kunnen die van de rubberen ondergrond benaderen en het is financieel gezien een zeer aantrekkelijke optie. Boomschors is onderdeel van de levende natuur en heeft daarom ook mindere kanten. In natte omstandigheden kan er bijvoorbeeld schimmelvorming ontstaan.

Welke valondergrond is de beste keuze?

De keuze voor een valondergrond is heel persoonlijk. Voor de ene klant staat levensduur voorop, een ander wil zo min mogelijk omkijken hebben naar zijn speelplaats en weer een ander wil een Natuurlijk Spelen omgeving creëren. En laten we budgettaire argumenten niet vergeten. Die spelen natuurlijk ook altijd een rol.

Comments are closed.