Valzand

Valzand wat anders dan zand

De eisen van valzand

Waarom zijn niet alle soorten zand geschikt onder een speeltoestel? Eenvoudig omdat zand veel te fijn kan zijn, waardoor het een harde laag wordt (verdicht). Ook te grof is natuurlijk niet de bedoeling, omdat er dan scherpe delen in kunnen zitten. Daarom is valzand een speciale zandsoort met zandkorrels van 0,2-2 mm in de juiste verhoudingen. Hiermee voldoet valzand aan de officiële eisen zoals gesteld in de Europese normen (NEN-EN-1177) voor ondergronden onder speeltoestellen. Ook zorgt de grovere, losse korrel ervoor dat de speeltuin goed waterdoorlatend is, het water loopt snel door het zand weg.

Valdempend zand moet met een minimale laagdikte van 30 cm toegepast worden. De precieze hoeveelheid berekent u door de oppervlakte van het te bedekken stuk te vermenigvuldigen met de laagdikte (in meters). Voor verdere voorschriften met betrekking tot laagdikten en valhoogten verwijzen we u naar de norm NEN-Valdondergronden of neem contact met ons op.

Valhoogtes

Standaard wordt een laagdikte van ± 35-50cm geadviseerd, met een minimale dikte van 30cm. Dit is nodig om een goede valdemping te garanderen. Een ondergrond van 50cm is geschikt voor speeltoestellen waarbij de valhoogte max. 300 cm is. Zorg dus dat u voldoende zand legt en dit jaarlijks aanvult indien nodig.

Voordelen van valzand

– Lage investering
– Maximale valhoogte valzand is 300 cm. (normaal zand tot 100 cm.)
– Eenvoudig aan te brengen
– Natuurlijk uiterlijk
– Biedt extra speelfuncties voor kinderen

Nadelen van valzand

– Vergt redelijk veel onderhoud
– Speeltoestellen slijten sneller door schurende werking van zand
– Niet goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens
– Dierenuitwerpselen
– Onkruidgroei
– Kinderen nemen/lopen het zand mee naar binnen

Voordelen

Lage investering
Maximale valhoogte valzand is 300 cm. (normaal zand tot 100 cm.)
Eenvoudig aan te brengen
Natuurlijk uiterlijk
Biedt extra speelfuncties voor kinderen

INTERESSE IN ONZE PRODUCTEN OF DIENSTEN?