Welk type kunstgras is veilig voor kinderen?

e afgelopen maanden is er veel te doen geweest over de veiligheid van kunstgrasvelden. Volgens het VARA programma Zembla zouden rubberkorrels, die overigens vrijwel uitsluitend op sportvelden gebruikt worden, schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. Voor veel ouders en beheerders van speelplaatsen en trapveldjes was dit een zeer verontrustend bericht. Inmiddels heeft het RIVM verklaard dat kunstgras volledig veilig is om op te sporten en te spelen. Toch zit de schrik er flink in. Veel mensen vragen zich af wat hier aan de hand was. Kunnen mijn kinderen nog veilig spelen op kunstgras?

Kunstgras is niet giftig

Laten we voorop stellen dat kunstgras zelf niet giftig is. Kunstgras wordt gemaakt van een kunststof die polypropyleen heet, die is volkomen veilig. Er wordt bij kunstgrasvelden altijd gebruik gemaakt van een zogeheten instrooimateriaal. Het instrooimateriaal zorgt er voor dat het kunstgras dezelfde kwaliteiten krijgt als gewoon gras. Zonder instrooimateriaal zou een bal veel te hoog stuiteren en zou valpartij veel meer pijn doen. Er zijn verschillende soorten instrooimateriaal voor verschild gebruik. Voor kunstgras op speelplaatsen en trapveldjes wordt vrijwel altijd het natuurproduct kwartszand gebruikt. Op sportvelden wordt vaak gebruik gemaakt van rubberkorrels.

Is de gezondheid in gevaar?

Nee. Een kort, maar duidelijk antwoord. Het gevaar zat ‘m volgens Zembla in bepaalde rubberkorrels. Op kunstgrasvelden op speelplaatsen en trapveldjes worden nooit rubberkorrels gebruikt, maar kwartszand. Dus daar is de veiligheid nooit in gevaar geweest. Ook de gevaren van rubberkorrels op sportvelden zijn volgens het RIVM verwaarloosbaar. Rubberkorrels worden gemaakt van gerecyclede autobanden, het is dus eigenlijk een heel duurzaam product. In autobanden zitten weekmakers, stoffen die er voor zorgen dat de band soepel blijft. Deze stoffen zitten als het ware opgesloten in het materiaal en komen er maar zeer minimaal en in onschadelijke hoeveelheden uit. Vandaar dat het RIVM zegt dat u uw kinderen zonder zorgen op kunstgrasvelden kunt laten spelen en sporten.Kunstgras valondergrond

Veiligheid prioriteit uw speelplaats?

Als de veiligheid van uw speelplaats prioriteit heeft is kunstgras absoluut het overwegen waard. Aangezien er hier kwartszand als instrooimateriaal wordt gebruikt hoeft u zich geen zorgen te maken over de gezondheid van de kleine gebruikertjes van uw speelplaats. Bovendien wordt kunstgras altijd geïnstalleerd met een valdempende onderlaag. Deze geeft het kunstgras een uitmuntende valdempende kwaliteiten die op kan lopen tot een maximale valhoogte van drie meter.

Zorgeloos spelen op kunstgras

Het is altijd even schrikken als er beweerd wordt dat de gezondheid van kinderen in gevaar is. Gelukkig zijn de meldingen in het geval van kunstgras nauwkeurig en degelijk onderzocht. Aangetoond werd dat de gezondheid van de kinderen nooit in gevaar is geweest. U kunt met een gerust hart uw kinderen laten spelen op kunstgrasvelden, of een kunstgrasveld aan laten leggen. Als u zich echt helemaal geen zorgen wilt maken zorgt u er voor dat er kwartszand wordt gebruikt als instrooimateriaal, dat natuurproduct is het veiligst. Hoewel u er natuurlijk zelf op toe moet zien dat de kleintjes hun zelfgemaakt zandtaartjes niet opeten, maar dat spreekt voor zich.

Comments are closed.