Soorten rubbertegels: wat zijn de verschillen?

Rubbertegels vormen een uitkomst als u wilt dat kinderen onbezorgd op de speeltoestellen rondom huis kunnen klauteren en ravotten. Ze zijn dan ook ideaal om onder een klimrek, schommel, glijbaan of andersoortig speeltoestel te leggen. Een valpartij zit in een klein hoekje, maar op rubberen tegels komen kinderen in de meeste gevallen zacht neer en kan er veel pijn worden voorkomen. Ook absorberen rubbertegels trillingen, schokken en geluid, waardoor kinderen er veel fijner op spelen dan op harde, stenen tegels. Er zijn diverse typen rubberen tegels verkrijgbaar, elk met hun eigen bijzonderheden en specifieke voordelen. Welke rubbertegels zijn er zoal en wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de diverse soorten? In dit artikel leggen we het uit.

Tegels van gerecycled rubber

De bron van deze rubberen speeltegels van Prokuru zijn recyclebare materialen, in veel gevallen gebruikte autobanden. De banden worden in kleine stukjes gesneden, waarna het canvas en metaal verwijderd worden. De rubberkorrels worden vervolgens schoongemaakt en in de juiste verhouding uitgezeefd. Aan de granulaten wordt verder nog PU-lijm toegevoegd, waarna het materiaal gevulkaniseerd wordt. Door het toevoegen van kleurstoffen krijgen de korrels of vezels van de tegels bovendien een kleurlaag. Na de levensduur van de rubbertegels, kunnen deze volledig worden gerecycled. Recyclebaar rubber is een uiterst groene oplossing die het milieu niet belast. De door Prokuru geleverde rubbertegels worden ook weer retour genomen. Prokuru hanteert hierbij de op dat moment geldende inzameltarieven.

EPDM-rubbertegels

De afkorting EPDM is een samenvoeging van de eerste letters van de kunststoffen ethyleen, propyleen, dieen en monomeer. EDM-rubber is een kleurechte, synthetische rubbersoort die verkrijgbaar is in diverse kleuren en kleurcombinaties en op dat vlak wat meer mogelijkheden biedt dan gewone tegels van gerecycled rubber. Tegels van EPDM-rubber hebben een aantal grote voordelen en zijn daarom ook erg geschikt voor speelondergronden. Belangrijke pluspunten van deze tegels zijn:

  • EPDM-tegels hebben een kleurechte toplaag
  • Antislip
  • Valbrekend voor zowel kinderen als volwassenen
  • De noppenstructuur aan de onderkant zorgt voor de natuurlijke afvoer van water
  • Geluiddempend
  • Uv-bestendig
  • Slijtvast

Rubbertegels met Playbase

Een andere optie is het leggen van Playbase-rubbertegels. Dit Prokuru Rubber Systeem (PRS) is uitgerust met een onderplaat van polypropoleen, die zowel een goede valondergrond als een prima afwateringssysteem vormt. Andere voordelen van dit systeem zijn:

  • Snel en betrekkelijk gemakkelijk te leggen op een verdicht zandbed
  • De onderplaat is vochtwerend, helemaal recyclebaar en voorzien van een garantieperiode van 20 jaar
  • De tegels zijn TUV-gecertificeerd volgens de EN 1177-norm
  • Een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Onderhoudsarm en milieuvriendelijk
  • Egale demping en een lange levensduur

Rubberen grastegels

Rubberen grastegels bieden vaak uitkomst bij het beschermen van kwetsbare plekken (denk bijvoorbeeld aan de zand of grasgedeelten onder een schommel of het einde van een glijbaan) op speelplekken. Op deze plaatsen treedt vaak kuilvorming (regen)waterophoping op, waardoor ze lastig bespeelbaar worden en het risico op een lelijke duikelpartij groter wordt. De rubberen grastegels vormen een prima oplossing voor dit probleem, ook omdat ze net onder het maainiveau gelegd kunnen worden.

Flexibel gebruik

In tegenstelling tot PRS, dat een systeem is, gaat het hier om losse tegels die wel prima met elkaar verbonden kunnen worden om zo een groter oppervlak af te dekken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het hele speeloppervlak, maar ook alleen een oprit met rubberen grastegels te bedekken. De rubberen grastegels van Prokuru zijn 100 bij 100 centimeter en 65 mm dik. Ze zijn geschikt voor een valhoogte tot 240 cm. De tegels zijn ook verkrijgbaar in een dikte van 45 millimeter, waarbij de valhoogte 170 centimeter bedraagt. Bij een afname van minstens 25 stuks (dat is een pallet) zijn ze bovendien zeer scherp geprijsd.

SofSurfaces Durasafe

SofSurfaces Krosslock Durasafe is een kliksysteem dat is opgebouwd uit zeer duurzame rubberen tegels. Een belangrijk verschil met de bovengenoemde systemen is dat Krosslock Durasafe nog beter scoort op het vlak van valdemping, namelijk zo’n zestig procent beter dan de algemeen geldende EN 1177-norm. De TPV-toplaag biedt bovendien een ongekende flexibiliteit op het gebied van beschikbare kleurencombinaties, waardoor dit systeem qua kleurenechtheid een streepje voor heeft op EPDM-rubbertegels. Bovendien kunt u zelf de mix van kleurentegels samenstellen, zodat de speelplek perfect opgaat in de architectonische stijl van de omgeving.

Leed-Systeem

Een garantie van tien jaar op slijtage en valdemping, die uniek is binnen de branche, maakt van Krosslock Durasafe bovendien een duurzame keus. Softile, de fabrikant van SofSurfaces Durasafe, werkt volgens de strenge eisen van het LEED-systeem. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) is het internationale duurzaamheidkeurmerk dat bouwwerken en openbare ruimten wereldwijd beoordeelt op 5 milieuthema’s : een duurzame productielocatie, efficiënt gebruik van water, energie en klimaat, materialen en grondstoffen en de kwaliteit van het binnenmilieu.

Ruime keuzemogelijkheden

Zoals u ziet zijn er diverse mogelijkheden voor het creëren van een veilige, rubberen speelondergrond voor de kinderen die onder uw verantwoordelijkheid vallen. De uiteindelijke keuze hangt natuurlijk af van zaken als de exacte speelomgeving en het beschikbare budget. Rubberen grastegels zijn bijvoorbeeld prima voor buiten, terwijl opties als Playbase-rubbertegels en recyclebare rubbertegels zeer milieuneutraal zijn. Solsurfaces Duraflex is ook een zeer duurzaam systeem dat bovendien onbegrensde mogelijkheden biedt op kleur- en stijlvlak. Benieuwd naar welk soort rubbertegel het beste aansluit op uw persoonlijke situatie? Bij Prokuru helpen wij u graag met het vinden van de ideale oplossing voor uw speelomgeving.

Comments are closed.